Przychody z kieszonkowego cz.4

Przychody z kieszonkowego cz.4

Listę produktów spożywczych polecanych do sklepiku szkolnego możemy znaleźć na przykład w publikacji „Wiem, co jem. Sklepik szkolny”, wydanej przez Miasto Stołeczne Warszawa. Jej autorzy zwracają uwagę, jak ważne jest ograniczanie np. produktów z dużą zawartością tłuszczu i cukru i zachęcanie dzieci do spożywania produktów zbożowych, warzyw oraz owoców. Przekonują także, że smaczne kanapki są dobrą alternatywą dla niezdrowych dań fast food.

– Wiele zależy od szkoły, od dyrektora i rodziców. Jeśli nie są zainteresowani zmianą nawyków żywieniowych na lepsze, to same sklepiki mają wówczas ograniczone pole działania. Obserwujemy jednak coraz większą świadomość społeczeństwa i chęć poprawy szkolnego żywienia. Coraz więcej sklepikarzy czuje społeczną odpowiedzialność za zdrowie dzieci. Zdarzało się, że do naszego projektu zgłaszali się ajenci, którzy namówili do tego dyrektorów szkół – opowiada Aleksandra Koper z Fundacji Banku Ochrony Środowiska, koordynująca projekt edukacji prozdrowotnej dotyczącego sklepików szkolnych „Sklepiki szkolne – zdrowa reaktywacja”. W ramach konkursu szkoły przygotowywały i przeprowadzały projekty, których celem było propagowanie i edukowanie na temat zasad zdrowego odżywiania oraz przebudowa sklepików tak, by pojawiły się w nich zdrowe produkty.

Pod koniec października Sejm zdecydował, że w sklepikach szkolnych nie będzie sprzedawane tzw. śmieciowe jedzenie, czyli znikną batoniki, chipsy i słodkie napoje gazowane. Nowe przepisy mają pomóc walczyć z otyłością wśród polskich dzieci. Sklepiki szkolne będą kontrolowane. Właścicielom tych, które nie dostosują się do nowych przepisów, grozi kara w wysokości od tysiąca do pięciu tysięcy złotych.

Katarzyna Klimek-Michn

Facebook Comments

Artykuły użytkownika

Najnowsze

Najczęściej komentowane

Facebook Comments